Winterdepressie?

Wanneer je op het noordelijk halfrond woont zoals wij, dan kun je last hebben van de ‘winter blues’ of met de correct medische term ‘SAD’ Seasonal Affective Disorder genoemd. De symptomen die daarbij horen zijn lethargie, verminderde interesse in en zich terugtrekken uit de dagelijkse bezigheden, te lang slapen en te veel eten (bron: Merck Manual – Medisch Handboek).

De oorzaak is vermoedelijk een verstoorde hormoonproductie. De pijnappelklier in de hersenen produceert melatonine en deze klier heeft daar een bepaalde hoeveelheid licht voor nodig op een dag. Om melatonine te maken is het stofje serotonine (goed gevoel hormoon) nodig. En serotonine productie wordt o.a. gestimuleerd door daglicht. Melatonine reguleert het slaappatroon en speelt een belangrijke rol in het dag/nacht ritme.

Meer eten in deze periode betekent vaak meer koolhydraten eten. Want koolhydraten verhogen het ‘goed gevoel’ hormoon serotonine. Logisch dus! Vaak pakken we de snelle ongezonde koolhydraten zoals koek, snoep, chips, ’sponzige/luchtige’ boterhammen met zoet beleg……Herken je dit?

Als je dit herkent en dus gevoelig bent voor de winter blues ga er dan elke dag op uit. Al begin je met een half uur per dag:

  • ga naar buiten in de winter en kies als dat kan een tijdstip met het meeste licht (halverwege de dag of in de middag als er zon is).
  • Wanneer je buiten bent moet het daglicht door de ogen – het netvlies opgenomen worden dus: als je een bril draagt, zet die af en doe zeker geen zonnebril op in de winter in Nederland!
  • Kies liever open ruimtes en niet de bossen…
  • Combineer naar buiten gaan met bewegen en maak een wandeling in een pittig tempo. Lukt dat niet? Prima, dan kies je het tempo wat nu bij je past.
  • Kun je niet dagelijks naar buiten overweeg dan een speciale licht therapie lamp aan te schaffen. Wanneer je zoekt op ‘daglichtlamp’ of ‘licht therapie lamp’ kom je een ruim aanbod tegen.

Wil je weten wat je nog meer kunt doen tegen de winterdepressie? Neem contact op met mij en we maken een afspraak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *