Suiker

Natuurlijk is dit een belangrijk onderwerp als we het over gezonde voeding hebben en de meeste mensen weten ook wel dat suiker niet goed voor je is.
Suiker is één van de belangrijkste oorzaken van veel chronische ziektes en niet het eten van vet zoals ‘deskundigen’ ons dat vaak doen voorspiegelen. Maar over vet praat ik in een ander blog……. Consumptie van suiker draagt onder andere bij aan het ontstaan van hart- en vaatziektes, diabetes en kanker. Suiker veroorzaakt chronische ontstekingsreacties in het lichaam en zorgt voor snellere veroudering inclusief rimpels. Wetenschappers zijn er inmiddels achter dat plaque-vorming zoals bij ‘aderverkalking’ het resultaat is van een chronisch ontstekings-mechanisme (inflammation).

Wat kunnen we zeggen over suiker?
Suiker is half glucose en half fructose en het levert ons 4 calorieën per gram. Suiker bevat geen voedingsstoffen dus zijn feitelijk ‘lege’ calorieën. Te veel suiker op een dag betekent dat er minder voedsel word genuttigd wat wel voedingsrijk is en hierdoor kunnen tekorten ontstaan aan bepaalde nutriënten. 
Suiker is een geraffineerd produkt en het draagt bij aan tandbederf. Suiker heeft een negatieve invloed op het bloedsuiker niveau en kan moeheid, lusteloosheid, geïrriteerdheid of ander negatief gedrag veroorzaken.  Suiker stimuleert de produktie van insuline die er voor moet zorgen dat de suiker weer zo snel mogelijk uit het bloed gehaald word.  Meer suiker consumptie betekent steeds opnieuw zin in suiker. Het is een verslavende substantie maar gelukkig is het mogelijk om daar vanaf te komen.

De verborgen bronnen van suiker.
Als je grip wilt gaan krijgen op de consumptie van suiker kun je beginnen met het lezen van de labels op de verpakkingen. Je zult verbaasd staan waar het allemaal in zit; van ontbijtgranen tot tomatensaus. En let ook op vleeswaren; bijna allen bevatten suiker. Er worden allerlei namen gebruikt voor suiker waardoor het niet altijd direct helder is dat het om suiker gaat. Deze website van de Universiteit van Wageningen  http://www.food-info.net/nl/products/sugar/types.htm geeft je een volledige lijst van suiker benamingen. 
Let vooral op High Fructose Corn Syrup (HFCS) ook genoemd Glucosestroop,  Fructosestroop, Glucosesiroop en Fructosesiroop. Dit is een samengesteld suiker met een hoog fructose bestanddeel, die nog schadelijker is dan gewone suiker. Omdat deze suiker goedkoper is dan normale suikers vindt je het in heel veel produkten; van brood tot snoep. 
Consumptie van HFCS draagt bij tot overgewicht en ‘vet rond de middel’ en 
het onderdrukt het verzadigingsgevoel doordat het bepaalde hormonen die daar mee te maken hebben niet stimuleert. 

Maar we hebben suiker toch ook nodig?
Jazeker, glucose is de energie bron waarop ons lichaam werkt en vooral onze hersenen gebruiken daar veel van. En als wij een gezonde hoeveelheid groenten en fruit op een dag eten dan krijgen we daar meer dan genoeg van binnen. Plus de vezels, vitaminen, mineralen, enzymen en de vele fytochemicaliën.

In een volgend blog wat tips over hoe je suiker consumptie kunt verminderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *