De verslavende werking van suiker en granen

Afgelopen donderdag heb je wellicht gekeken naar de documentaire op NPO3 That Sugar Film van Damon Gameau? Daarin werd het desastreuze effect getoond van suiker en koolhydraten op de gezondheid van de mens. Al na een aantal weken meer suiker eten trad lever vervetting op. Dit betekent automatisch een toename van het cholesterol in het bloed. 
Suiker en granen zijn verslavend en ze geven je een dopamine boost waardoor je een goed gevoel krijgt. Niet voor niets dat het zo lastig is om je eetpatroon aan te passen. Het goede nieuws is dat wanneer je eenmaal weer een paar weken bent gestopt met de suikers je geen ontwenningsverschijnselen meer hebt. Je voelt je fitter en vitaler en je hersenen werken sneller.
Je kunt suiker dus gerust vergelijken met een verslaving zoals die aan sigaretten of alcohol. Tijdelijk een goed gevoel en na verloop van tijd een verlangen naar meer van die verslavende stofjes.
Naast het feit dat suiker en koolhydraten verslavend zijn en ons een goed gevoel geven kennen veel mensen het weg-eten van emoties. Wanneer je eigenlijk even niet dat rotte gevoel wilt voelen grijp je als vanzelf naar de koeken of de boterhammen met hagelslag of……
Meestal heb je niet eens door dat er een emotie vooraf gaat aan het eten van zoet voedsel. Het is wellicht ook al zo’n automatisme/gewoonte geworden. Kom je thuis van je werk dan stop je eerst als vanzelf je hand in de koektrommel.  
Herken jij jezelf in dit verhaal? Dan kan je overwegen om contact met mij op te nemen zodat we daar samen eens naar kunnen kijken. Naar die onderliggende weggestopte emoties.

We kijken met een open blik naar wat er zich in het moment aandient bij jou. Alles mag worden verwelkomd en niets hoeft te worden afgewezen. Het gaat hier om totale acceptatie waardoor je een andere blik op jezelf gaat krijgen. Als je hier meer over wilt weten, neem dan contact op met mij. (tel. 06-33437154 of gerdi@levendenwel.nl)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *