Is zelfgemaakte bouillon een superfood?

Bouillon gemaakt van botten, vlees of vis is een zeer heilzaam drankje. Eeuwenlang bestond in verschillende culturen de traditie van zelf bouillon trekken. Bekende voorbeelden zijn Aziatische visbouillon of de Franse vleesbouillon. Bouillon werd in Frankrijk in de 16-e eeuw geserveerd in restaurants met de betekenis van ‘versterkend middel’. http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/restaurant
Wie kent niet de remedie tegen griep door zelfgemaakte kippensoep te drinken? Ook arts Terry Wahls, die haar MS – Multiple Sclerose – vooral met voeding aanpakte, en daardoor vanuit de rolstoel weer op de fiets belandde, is een groot voorstander van zelf getrokken botten/graten bouillon.
Nu maken nog maar weinig mensen zelf hun bouillon. Dat is jammer want een goede bouillon maken is weinig werk; je zet het op en de tijd doet de rest. Vervolgens kun je de bouillon in porties verdelen en invriezen.
Wanneer je zelf bouillon maakt door botten urenlang te laten trekken krijg je een zeer geneeskrachtig drankje. Alle heilzame nutriënten komen uit de botten, bindweefsel en gewrichten terecht in het water.
Wat is er zo bijzonder krachtig aan deze bouillons?
  • Mineralen die makkelijk door ons lichaam opgenomen kunnen worden – denk aan calcium, fosfor, magnesium, kalium.
  • Uit het taaie bindweefsel van de gewrichten lekken nutriënten in het water zoals collageen, glucosamine, chondroïtine sulfaat die uitstekend zijn voor onze gewrichten en kraakbeenweefsel. In voedingssupplementen vindt je deze stoffen ook.
  • Collageen is een bestanddeel van onze huid en haren.
  • Een ander belangrijke substantie in bouillon is gelatine. Het is het doorzichtige laagje dat zich vormt wanneer de bouillon afkoelt. Gelatine is eiwitrijk en doordat gelatine hydrofiele (van water houdende) eigenschappen heeft trekt het de spijsverteringssappen juist aan. Dit bevordert dus de spijsvertering.
  • Visbouillon gemaakt van viskoppen en graten lekken jodium maar ook schildklier hormonen en schildklier nutriënten (uit de kop) in het bouillon water.

 

Kortom, je doet jezelf en je gezondheid een groot plezier wanneer je bouillon tot dagelijkse kost gaat maken. Van zelfgemaakt bouillon kun je heerlijke soepen maken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *