Wel of niet detoxen?

Regelmatig krijg ik de vraag of detoxen (ontgiften) een goed idee is. In mijn opinie kan een detox-kuur een geweldige stimulans zijn om weer zo gezond mogelijk te gaan eten en leven.  Klachten en symptomen waar mensen al langere tijd last van hebben kunnen verdwijnen wanneer ze een detox doen. Dit stimuleert om blijvend betere keuzes te maken voor de voeding en soms ook voor wat betreft de omgeving. Het ‘goed voelen’ wat bereikt werd gedurende de detox, soms na een eerste paar dagen echt rot voelen, kan helpen om blijvende veranderingen door te voeren.  
Wanneer we meer toxische stoffen krijgen aangeboden (door lucht, voedsel, water) dan ons lichaam onschadelijk kan maken, accumuleren we deze stoffen in lichaamsweefsel en organen. Vaak kun je aan symptomen herkennen wanneer er sprake is van toxicity.

Wat is een toxische stof?
Eet toxische stof is elke substantie die schadelijk is voor het normaal functioneren van onze lichaamscellen en daarom voor onze gezondheid in het algemeen.
Dagelijks worden we overladen met giftige stoffen. Niet alleen door wat we eten en drinken, maar ook de lucht die we inademen, het water waar we ons mee wassen, en ook waar we mee in contact komen zoals kleding, matras, plastic slippers, en de meeste huidverzorgingspoducten. 
Denk bij eten aan additieven, pesticiden en ook hormoonverstorende stoffen zoals ftalaten die aanwezig kunnen zijn in het plastic waarin wij ons voedsel verpakken. Medicijnen zijn ook een vorm van giftige stof voor ons lichaam.
Dan zijn er nog de interne giftige stoffen die door ons lichaam zelf geproduceerd worden. Denk hierbij aan restproducten die door de stofwisseling geproduceerd worden zoals bijvoorbeeld vrije-radicalen. Vrije radicalen dragen bij aan celschade, vroegtijdige veroudering en verschillende ziekten. 
Gelukkig kan ons lichaam veel gifstoffen elimineren en dit gebeurd o.a. door de huid, ons spijsverteringsstelsel, de nieren en het ademhalingssysteem. Soms zie je dat wanneer iemand een detox-kuur doet hij of zij uitslag krijgt op de huid. Dit is een normale reactie en verdwijnt meestal vanzelf binnen een aantal dagen. De lever speelt een cruciale rol bij het onschadelijk maken van alles wat er via het bloed wordt aangeleverd en het is belangrijk dat de lever goed functioneert.
Niet elke detox is hetzelfde en ik onderschrijf daarom zeker niet elk willekeurig detox-dieet wat er maar te vinden is. Een goed detox-regime bestaat uit vooral biologische voeding, en uit onbewerkte producten; zoals ze in de natuur voorkomen. Het is belangrijk om voldoende te drinken gedurende de dag; zo’n 1,5 tot 2 liter water of kruidenthee. Verder drink je geen koffie, alcohol en tabak is ook uit den boze tijdens de detox-kuur.

Voordelen van een detox.
Wanneer je het lichaam de kans geeft om opgeslagen toxische stoffen af te voeren kan je hele lichaam hier profijt van hebben door verbeterde:
  • conditie van haar en huid
  • spijsvertering
  • afweersysteem, vatbaarheid voor infecties, allergische reacties
  • energie niveau
  • mentale functies en helderheid van denken
  • kwaliteit van slapen
  • smaak, waarderen van voedsel en veranderde houding t.o.v. eten en voedsel
  • gewichtsbeheersing
Wel is het belangrijk om daarna zo gezond mogelijk te leven en goede voeding te kiezen. 
Je helpt je lichaam enorm met het onschadelijk maken van toxische stoffen wanneer je het de juiste brandstof geeft. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *