Verzadigde vetten veroorzaken geen hart- en vaatziektes.

Nog steeds verkondigt de Nederlandse Hartstichting, gesponsord door Unilever (net als het voedingscentrum) dat minder consumptie van verzadigde vetten en cholesterol de kans op hart- en vaatziekten vermindert.  (https://www.hartstichting.nl/gezond-leven/gezond-eten)
Steeds vaker echter komen er tegengeluiden in de media die deze mythe onderuit halen. Zo verscheen recent in Time Magazine van 23 juni 2014 het artikel ‘Eat Butter – Scientists labeled fat the enemy. Why they were wrong’ door Bryan Walsh.(http://time.com/2863227/ending-the-war-on-fat/)
Dit artikel legt uit waarom de mythe ‘verzadigde vetten veroorzaken hart- en vaatziekten’ geen grond heeft.
De wetenschapper Ancel Keys begon met de hypothese in 1953 dat hart- en vaatziekten veroorzaakt worden door teveel vet in de voeding. Hij werd door andere wetenschappers erg bekritiseerd en daarom besloot hij de Zeven Landen Studie uit te voeren. Hij wilde nagaan of verschillen in het vóórkomen van coronaire hartziekten een relatie hadden met de consumptie van verzadigde vetten.
Key’s onderzoek echter bevatte veel fouten. Hij was selectief in het kiezen van welke data meetelde en zo liet hij bijvoorbeeld West-Duitsland en Frankrijk, die een hoge consumptie van verzadigd vet hadden maar een lage prevalentie van hart- en vaatziekten, buiten beschouwing.  Ook werden er geen andere factoren in ogenschouw genomen zoals de consumptie van suiker en roken.  
Wat zegt ons gezond verstand? Waarom zou voedsel, zoals het in de natuur voorkomt ons ziek maken?  Zo bevatten eieren en vlees van beesten die een goed leven hebben gehad, met de juiste natuurlijke voeding, veel essentiële voedingsstoffen die wij als mens hard nodig hebben.
Niet zo natuurlijk zijn mens-gemaakte transvetten.  Transvetten zijn vetten die worden gevormd wanneer plantaardige oliën uitharden. Deze kun je beter vermijden. Transvetten zitten veel in bewerkte voeding zoals koek, chips of gebak maar ook in margarine en pizza bodems. Dit zijn onnatuurlijke vetten waar ons lichaam geen raad mee weet. Kijk maar eens op de verpakkingen wanneer je in de winkel bent. Ze heten ‘plantaardige vetten of oliën’. Ze klinken onschuldig ‘plantaardig is toch juist goed?’ Nee, dit zijn allemaal bewerkte plantaardige, gehydrogeneerde vetten die schadelijk voor het lichaam zijn. 
Voor meer informatie zie ook: 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *