Darmbacteriën van levensbelang

De Nederlandse Hartstichting publiceerde afgelopen week het bericht over een onderzoek wat aantoont dat darmbacteriën een belangrijke rol spelen bij de gezondheid van een individu. “Darmbacteriën spelen mogelijk rol bij ontstaan hart- en vaatziekten” aldus de hartstichting (https://www.hartstichting.nl/actualiteiten/darmbacterien-spelen-mogelijk-rol-bij-ontstaan-hart-en-vaatziekten). 
De conclusie van het onderzoek is dat er verband bestaat tussen darmbacteriën en de hoeveelheid bloedvetten, cholesterol en hoogte van BMI.
Darmbacteriën spelen inderdaad een zeer belangrijke rol in het al dan niet (of minder) gezond zijn van een persoon.
“Death begins in the colon”

Quote van Elie Metchnickoff (1845 – 1916)— Microbioloog en grondlegger wetenschappelijk onderzoek probiotica.
Elk volwassen mens heeft ongeveer anderhalve kilo aan bacteriën in de darm leven. Deze bacteriën spelen een zeer belangrijke rol in het beschermen van de persoon tegen ziekten. Er dient een goede balans te zijn in de hoeveelheid gezonde bacteriën en slechte bacteriën. De bacteriën die in onze darm leven zijn een afspiegeling van wat we eten en drinken. Daarnaast bepaalt de frequentie van het gebruik van antibiotica hoe gezond de darmflora eigenlijk is. Antibiotica doodt alle bacteriën in de darm – zowel de ziekmakende als de gezonde. Het is dus heel zinvol om tijdens, of direct na een antibiotica kuur extra aan te vullen met probiotica. Maar: voeding is sleutel. De beste probiotica kan niet het effect van slechte voeding op de darmbacteriën wegnemen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *