Wat kun je doen om het immuunsysteem een handje te helpen?

Het begint al echt flink koud te worden. In de winter brengen we minder tijd buiten door en hebben we vaker last van griep en virussen. 
Gelukkig zijn er een aantal dingen die we kunnen doen om ons afweersysteem te helpen, en ons energie niveau op peil te houden. 
1) Drink voldoende water;
We weten het vaak wel, maar in de praktijk blijkt dit toch lastig te zijn…..voldoende water op een dag drinken. Dit kan ook in de vorm van kruidenthee of verse gember thee.  Zet elke ochtend twee liter water klaar voor de hele dag.
Neem geen frisdranken. Frisdranken, ook de zogenaamde ‘light’ versies bevatten suiker of zoetstoffen en in koolzuur (prik) zitten veel fosfaten. Fosfaten in frisdranken kunnen botverlies en tandbederf bevorderen doordat onbalans ontstaat tussen de hoeveelheid fosfaten en calcium in het lichaam.
2) Een paar immuun boosters;
  • Zoete aardappelen zijn een bom van vitamine A en antioxidanten. Koken of stomen en daarna pureren met een klontje roomboter (of olijfolie) en wat kaneel. Het vet bevordert de opname van de vitamine A. 
  • Kaneel heeft een schimmel- en bacteriewerende werking. Vul een mok met kokend water en voeg twee theelepels honing, sap van een citroen of limoen en een kaneelstokje toe. Laat dit tien minuten trekken en verwijder het kaneelstokje. Een verwarmend drankje.
  • Zorg dat je altijd een peterselie plantje voor het raam hebt staan. Peterselie bevat zowel veel vitamine A en C als magnesium. Verder is peterselie een rijke bron van chlorofyl; het pigment dat de plant zijn groene kleur geeft. Knip dagelijks een paar takjes af en eet dit bij de warme maaltijd.
3) Maak gebruik van de zon;

Wanneer de zon schijnt, ga dan met je ogen dicht (geen zonnebril of gewone bril) met je gezicht in de zon zitten gedurende zo’n 20-30 minuten. Dit bevordert de aanmaak van serotonine dat een ‘goed gevoel’ geeft.  Een tekort aan licht in de winter kan bijdragen tot winterdepressie. Het zonlicht bevordert de aanmaak van vitamine D, zelfs in de winter. Vitamine D is essentieel voor ons immuunsysteem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *