Magnesium: een chronisch tekort?

Magnesium is een essentieel mineraal in ons lichaam en tekorten komen veel voor. 
Dit komt door verarming van de bodem maar ook omdat we zoveel geraffineerde voeding tot ons nemen. Verder heeft de farmacoloog Jean-Georges Henrotte aangetoond dat 18% van de mensheid een minder goede celopname van magnesium bezit, daardoor eerder gevoelig is voor stress en zodoende een verhoogd magnesiumverbruik heeft.
Magnesium is nodig voor veel lichaamsprocessen zoals de werking van het zenuwstelsel, hartspieren en andere spieren maar ook voor de productie van hormonen. Magnesium ontspant en het helpt bij slaapstoornissen. 
Magnesium kan heel effectief zijn bij rusteloze, hyperactieve kinderen. Vaak zal behalve Magnesium ook vitamine B6 nodig zijn omdat beiden een belangrijke rol spelen bij de overdracht van zenuwprikkels en de synthese van neurotransmitters.
In het boek over Magnesium van kinderarts Dr. Marianne Mousain-Bosc staan veel voorbeelden over de helende werking van suppletie met Magnesium.  Ik citeer uit haar boek ‘Magnesium dé oplossing voor gedragsstoornissen en vele andere aandoeningen ADHD, Autisme, Epilepsie, Depressie’:
Nicolas: bevestiging van de metabole oorsprong van hyperactiviteit (ADHD).
Nicolas kwam begin 2007 bij mij op consult toen hij 17 jaar oud was. Vanaf zijn eerste levensjaren slaapt hij onrustig, huilt veel, is overgevoelig, angstig, buitengewoon prikkelbaar, enigszins agressief en heeft een spraakachterstand…….Ook lijdt hij aan dyslexie. De diagnose ‘hyperactief’ wordt gesteld. Drie jaar lang krijgt hij psychostimulerende middelen (methylfenidaat of Ritalin) voorgeschreven. 
….Nicolas kan een gehaltebepaling (van magnesium) laten uitvoeren. Inderdaad, al deze klinische verschijnselen zijn van metabole oorsprong. Het gehalte aan erytrocytair magnesium, calciemie en geïoniseerd calcium is sterk verlaagd, hetgeen de diagnose bevestigt. De familie besluit direct de behandeling met psychostimulerende middelen te beeïndigen. Het vervolgens toegediende magnesium heeft spectaculair resultaat: binnen een paar weken is Nicolas een stuk rustiger, zelfverzekerder en opgewekter. In de klas kan hij zich beter concentreren en zijn schoolresultaten gaan in vier maanden zodanig vooruit dat hij aan het eind van het schooljaar door de klasseraad wordt geprezen.”

Wederom is dit een voorbeeld van de relatie tussen voeding, tekorten daarvan en de invloed daarvan op het gedrag. 

2 reacties op “Magnesium: een chronisch tekort?

  1. In tegenstelling tot sommige andere (populair-wetenschappelijke) artikelen die ik hier op het net tegenkom over het onderwerp vind ik het hier heel helder en duidelijk. Dank voor het delen van deze informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *