Vetten en Eiwitten verzadigen!

Eén van de adviezen die ik regelmatig aan mijn klanten geef is om voldoende eiwitten en vetten te nemen omdat dit zorgt voor een gevoel van verzadiging. Dit voorkomt dat je na een uur alweer trek gaat krijgen.
Een bord havermout met melk en rozijnen is daarom geen goed idee. Alle drie vallen in de categorie koolhydraat omdat, ook met volle melk, koolhydraten in de grootste verhouding aanwezig is ten opzichte van vetten en eiwitten. Doe je er twee eetlepels amandelen bij dan is het al weer een heel ander verhaal.
Er bestaan manieren van eten waarbij je zoveel vetten eet, zo rond de 70% en bij sommige diëten nog wel meer, waardoor je lichaam continu in de vetverbranding modus staat. Het lichaam gebruikt dan als brandstof ketonen en niet glucose. Nog meer dan eiwitten zorgen vetten voor een enorm verzadigingsgevoel.
Afgelopen week heb ik mij weer eens weer wat meer verdiept in deze ketogenische voedingspatronen. Al sinds het begin van de vorige eeuw wordt een ketogeen dieet gebruikt voor epilepsie. Er lijkt ook meer bewijs te komen dat ketogene diëten goede resultaten laten zien bij neuro-degeneratieve aandoeningen zoals Alzheimer en Parkinson’s. Daarnaast worden er positieve verbeteringen gezien bij patiënten met autisme, depressie, PCOS en diabetes type 2 (ScienceDirect:
Zo stuitte ik op een zeer vetrijk drankje met de naam Bulletproof koffie bedacht door Dave Asprey. Dit heb ik zelf dus ook maar eens geprobeerd afgelopen week. Niet met de ‘echte’ Bulletproof koffie maar met biologische espresso. Zwarte koffie met twee eetlepels roomboter en één eetlepel kokosolie.  Wat mij betreft niet voor herhaling vatbaar. Moeilijk weg te krijgen en je maag wordt zeker op de proef gesteld met dit goedje. Maar probeer het zelf vooral een keer uit als het je aanspreekt.
Verder las ik in het boek van Barry Groves dat vooral een zeer stevig ontbijt met vrij veel vetten je zoveel energie geeft dat je de rest van de dag niet veel trek meer hebt. Nu ontbijt ik meestal wel met de nodige eiwitten en vetten maar heb dat nog eens extra uitgebreid met meer vetten. Dit geeft zeker een zeer voldaan gevoel tot ver in de middag. Een ontbijt bijvoorbeeld van twee gebakken eieren met spek, ui en winterpostelein met daarover heen nog een klontje roomboter. Erbij gedronken: pure room (50 gram) met 100% cacao poeder en aangevuld met kokend water naar smaak en een theelepel honing erin. Zeker weten, dit is een zeer vullend ontbijt waarbij de rest van de maaltijden gedurende de dag alleen maar kleiner en lichter worden. De room kun je ook vervangen door kokosroom.
De juiste vetten zijn een belangrijk bestanddeel van een evenwichtig voedingspatroon. Ten onrechte zijn wij bang gemaakt voor vetten waardoor veel mensen hier een angst voor gekregen hebben. Ga zelf maar eens het verschil proeven van de smaak van zelfgemaakte kippen bouillon met vet en zonder vet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *