Omega-3 vetten: essentieel voor onder meer het brein.

Al in een eerder blog heb ik geschreven dat omega-3 vetten essentieel voor ons lichaam zijn en dat we ze uit onze voeding nodig hebben. Omega-3 vetten zijn een groep van vetzuren die vaak afgekort worden onder hun Engelse naam.
LNA – Alfa-linoleenzuur
DHA – Docosahexaeenzuur
EPA – Eicosapentaeenzuur
LNA wordt verkregen uit plantaardige voeding. Een rijke bron is bijvoorbeeld lijnzaad. DHA en EPA komen voor in vette vis zoals zalm, sardientjes, makreel en forel.
EPA en DHA kunnen door het lichaam gemaakt worden uit LNA vetzuren mits er voldoende andere essentiële nutriënten aanwezig zijn zoals magnesium, zink, diverse B vitamines en bepaalde enzymen. Er bestaat een vermoeden dat bij veel mensen het lichaam niet goed in staat is deze conversie van LNA naar EPA en DHA uit te voeren. 
Hierdoor ontstaat in het lichaam een tekort aan deze zeer belangrijke vetzuren EPA en DHA. Deze twee vetzuren zijn absoluut noodzakelijk voor normale hersenfunctie, voor het zenuwstelsel, voor de aanmaak van hormonen, voor de ogen en voor alle celstructuren in het lichaam. Te weinig van deze vetten maken de cellen rigide waardoor voedingsstoffen het celmembraan moeilijker kunnen passeren…… Met alle gevolgen van dien……..
Omega-3 vetten zijn één van de belangrijke voedingsstoffen die invloed hebben op het gedrag van kinderen (en volwassenen). 
Op 11 juni geef ik een lezing in Bussum over de relatie tussen voeding en het gedrag van kinderen. Zie ook mijn nieuwsbericht hierover: http://www.levendenwel.nl/public/news/

Heb je belangstelling? Meld je aan voor de lezing en email mij: gerdi@levendenwel.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *