Appel- of peervormig?

Misschien heeft u daar wel eens over gelezen of gehoord? De vorm van uw lijf heeft een effect op de gezondheidsrisico’s. Wanneer u vooral vet opslaat rond de middel dan is dit een teken van minder gevoeligheid voor insuline. U kunt dit heel eenvoudig zelf bereken. Meet de omvang van uw middel (het smalste punt) en meet vervolgens de omvang van uw heupen (het breedste punt). Dit kunnen zowel mannen als vrouwen doen! Bereken nu uw taille-heup ratio door de omtrek van de heupen te delen door de taille omtrek (dus taille-omtrek ÷ heup-omtrek)
Voor vrouwen:
Waneer de uitkomst groter is dan 0,8 dan bent u appelvormig en heeft u een verhoogd gezondheidsrisico. Wanneer het kleiner is dan 0,8 bent u peervormig.
Voor mannen:
Waneer de uitkomst groter is dan 0,95 dan bent u appelvormig en heeft u een verhoogd gezondheidsrisico. Wanneer het kleiner is dan 0,95 bent u peervormig.
Appelvormig zijn, betekent niet automatisch dat u overgewicht heeft.
Een appelvorm is één van de symptomen die horen bij het Metabool Syndroom (ook Syndroom X genoemd). Het Metabool Syndroom is niet een ziekte maar het is een cluster van kenmerken die een verhoogd risico vormen voor het krijgen van hart- en vaatziekten en diabetes.
Andere kenmerken van het Metabool Syndroom zijn: overgewicht, hoge bloeddruk, insuline resistentie(een verminderd vermogen van het lichaam om glucose effectief te gebruiken), te hoog LDL cholesterol, te veel bloedvetten (triglyceriden), verhoogde nuchtere bloedsuikerspiegel. Bij het voldoen aan minstens twee symptomen lijdt u aan het Metabool Syndroom en loopt u een gezondheidsrisico. Stress, voeding en nutriënten tekorten dragen in belangrijke mate bij aan het ontstaan van het Metabool Syndroom. Gelukkig kunt u daar zelf iets aan doen en wij helpen u daar graag bij.
Wanneer u wilt weten of u aan de criteria voor Metabool Syndroom voldoet kunt u een afspraak maken met ons. Sinds oktober werk ik samen met integraal arts Mevr. A. Ewalts in Amersfoort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *