Is margarine gezond?

Misschien heeft u ook het nieuws gevolgd begin maart waarin de consumentenorganisatie Foodwatch kritiek uitte op het produkt Becel pro-activ-margarine van Unilever (http://foodwatch.nl/misleid/becel_pro_activ/index_nl.html)?


Foodwatch zei “De margarine veroorzaakt mogelijk hart- en vaatziekten” ( http://nos.nl/artikel/347178-stop-verkoop-becel-proactiv.html).  Aan Becel zijn plantsterolen toegevoegd die volgens Unilever het risico op hart- en vaatziekten zouden verkleinen.

Er wordt wel beweerd dat margarine beter is dan boter omdat dit gemaakt is van plantaardige vetten. Margarine is echter een kunstmatig produkt waarbij plantaardige vetten met behulp van een chemisch proces gehard (gehydrogeneerd) worden.
Het kan transvetten bevatten en indien dit aantal boven een bepaalt minimum is dan moet dit ook op de verpakking worden vermeld. Geen vermelding betekent dus niet dat er geen transvetten in zitten.


Olie van planten maken is een delicaat proces en wanneer dit door verhitting en toevoeging van allerlei chemicaliën plaatsvindt, blijft er niets gezonds over van de plantaardige oliën. In het boek ‘Fats that Heal, Fats that Kill’ van Udo Erasmus staat in het stukje ‘Van zaden naar olie naar margarine’ op pagina 106 beschreven dat om olie te maken voor margarine en ‘spreads’ eerst alle eiwitten, alle vezels, 95-99% van de mineralen, 65-100% van de vitaminen en bijna alle lecithine en plantsterolen worden verwijderd. Vervolgens besluiten margarine fabrikanten er dan wat vitamines, plantsterolen of wat dan ook aan toe te voegen. Dit staat tenslotte goed op de verpakking.


Margarine of halvarine zijn dus geen natuurlijke producten maar kunstmatig geproduceerde smeersels waaraan heel veel stoffen worden toegevoegd om het zogenaamd gezonder te maken (bijv. vitamine A). Het maakt dan ook niet uit of je als basis voor de margarine olijven, zonnebloemen, soja, palm, maïs of koolzaad gebruikt.


Boter daarentegen bevat van nature vitamine A (en D) en die ook nog goed worden opgenomen door het lichaam. Maar ja, hoe zit dat dan met die verzadigde vetten in boter versus die onverzadigde in margarine? Daarover in een volgend blog………


Mijn advies? Gebruik boter, het liefst biologisch en dan ook nog waarbij de koeien gevoerd zijn met gras.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *